BR1M 2.0

BR1M.. BR1M.. BR1M.. kawan kata "kelmarin nak masuk bank pun susah coz terlalu ramai penerima BR1M tukar baucar.
Member kata "semalam ada penerima BR1M jatuh kerana terlalu ramai dan bersesak-sesak".  
Abah kata " Ok je, sementara tunggu YB bawa baucar, makan roti yang disediakan."  
Ada pemimpin kata " Orang yang menawarkan (wang) kepada orang, (sama seperti) kalau kita panggil ayam nak suruh ayam datang dekat, kita tabur hampas kelapa, tabur padi.  Kalau nak panggil lembu kita bubuh (bagi) jerami". 
Saya sangat respek dengan pemimpin itu, bukan sahaja seorang ulamak sejati seperti yang digembar gemburkan, malah juga berpotensi untuk menjadi pemimpin haiwan yang berwibawa.  

Aku juga penerima BR1M kerana berpendapatan rendah tapi apa yang aku perhatikan semasa berada di dewan selepas menerima BR1M, (aku settle awal coz datang awal) ramai penerima yang lebih susah.  Ada yang datang berkerusi roda, ada warga emas bertongkat, terketar-ketar dan teraba-raba.  Di kawasan aku ramai penduduk kampung yang menoreh (termasuk abah) dan tidak dapat menoreh disebabkan hujan berpanjangan.  Ada ibu tunggal yang mempunyai ramai anak.  Ada juga yang sangat susah.. terlalu susah.. hinggakan susah aku nak terangkan.  Bantuan BR1M ni sangat membantu untuk rakyat susah.  Kalau nak beli handbag coach, LV memanglah tak cukup tapi untuk berbelanja di kedai 1 Malaysia, macam-macam boleh beli.  Walaupun ada diantara kita yang hidup ibarat 'kais pagi makan pagi' namun wajarkah disamakan dengan ayam dan lembu? 

BENARLAH KATA IMAM AL-GHAZALI
YANG PALING TAJAM LIDAH SENDIRI
TUTUR DAN KATA MUDAH MENYAKITI
MELUKAKAN HATI SAUDARA SENDIRI

ICON SUAMI PILIHAN

Ustazah pilihan, Imam muda dan icon2 artis..  Herm ramai betul icon2 yang diangkat menerusi rancangan tv dan tak kurang juga yang diangkat menjadi icon on9.  Siapa tak kenal dengan Ustaz Azhar Idruz? Glamer sungguh di FB.  Icon tudung? Yuna? Dian Pelangi? Hana Tajima? dan siapa lagi.. ramai.....
Macamana pula dengan icon Pasangan?  Ada? Baru-baru ini saya terbaca satu link di wall FB berkenaan seorang suami tabah yang sanggup berhenti kerja demi menjaga isteri yang dinikahinya pada tahun 2009 kerana mengalami kerosakan saraf otak pada Jun 2011.  Berhenti kerja kerana menjaga isteri sakit?  Nampak simple jer tapi tak ramai LELAKI-LELAKI di luar sana yang mampu jadi seperti Abg Abil.  Ikutilah kisahnya di FB  DANA SINAR FAUZIAH atau di blog Abg Abil ABIL4 FAUZIAH yang sangat menyayat hati meruntum jiwa dan raga. 
Aku rase, Abg Abil layak diangkat sebagai suami mithali di kala kita sering dihidangkan dengan berita-berita suami curang, suami pendera dan berbagai kisah penceraian.  Dimana hilangnya kesetiaan, kasih sayang dan cinta maut sebelum itu?  
Aku sendiri pun belum berkahwin dan ada aku kesah ke hidup membujang kalau bersuami tetapi menyakitkan hati.  Ada lagi ke lelaki2 di dunia ini yang bertanggungjawab dan sejati? Ada... satu dalam seribu kots.  Begitu juga wanita2 zaman sekarang.  Tak perlulah nak buat survey2 wanita Malaysia ke, Thai ke, India ke yang paling curang di dunia.  Tepuk dada tanya selera.  Kecurangan ada dimana-mana.  
Aku rasa kisah hidup Abg ABil dan Kak Gee ni, bukan sahaja menghibakan malah juga boleh dijadikan tauladan kepada yang masih hidup di muka bumi ini.

Kepada si wanita bujang : Sedarlah, masih ada lelaki sejati dan baik hati seperti abg Abil.  Yang penting berusahalah awak2 memperbaiki diri agar dapat diketemukan dengan golongan ini. Ingat, lelaki baik untuk perempuan baik dan begitu sebaliknya.

Kepada Si Suami : Sedarlah, cinta itu bukan hanya di mulut tetapi dirasai, di tatang dan infiniti. Jangan hanya kerana isteri tak pandai masak, isteri tak pandai layan, kekasih lama datang menggoda, FB shock, anda dah lupa diri, tinggal anak bini pergi cari kekasih hati.  

Kepada si isteri : Bersyukurlah.  Saling lengkap melengkapi, jangan hanya kerana suami kurang duit, anda kurang makan, anak pula kurang perhatian. Luah perasaan di FB, jantan jongos cucuk jarum..  Cinta FB bermula diakhiri dengan sia-sia.  Yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran.  Mana tahu suami awak2 yang kureng itulah yang akan menjaga awak2 bila sakit nanti dan peliharalah suami awak2 supaya apabila awak2 sakit nanti, banyak kenangan manis yang membuatkan suami awak2 tak sampai hati nak tinggalkan awak2.  

Allah turunkan ujian kepada Abg Abil kerana Allah tau dia mampu mengharunginya.  Apa yang menarik, walaupun ujian yang diterima sangat besar, namun Abg Abil dan keluarga seakan tidak menganggap perkara itu sebagai sesuatu yang negatif.  Betapa tabahnya abg ABil dan keluarga. Mohon kak Gee cepat sembuh dan dialah diantara wanita bertuah kerana memiliki lelaki hebat di zaman ini.

24/7


Waktu sekarang, 12.00 am.  Genap 24 jam.. berakhir hari Selasa, munculnya hari Rabu.. Hari silih berganti, Sama seperti semalam, minggu lalu, bulan lalu dan tahun lalu. Tidak ada yang kurang dari 24 jam.  Yang membezakan diantara hari-hari itu adalah kemanisan, kepahitan, keperitan dan kebahagiaan.
Kadangkala ada hari-hari yang membuatkan hati berbunga-bunga hinggakan tidak mahu ianya berakhir.  Kadang kala pula ada hari yang penuh dengan kebencian, hari yang penuh dengan linangan air mata, kekesalan, kebosanan dan hari-hari yang menjadi sejarah dalam diri kita.  Hari yang buruk bagi kita barangkali hari yang indah bagi orang lain dan begitu juga sebaliknya.
Aku terkadang tidak mahu mengenangkan kembali hari-hari yang sial dalam hidup aku.  Oh, maaf tiada istilah hari yang sial sebenarnya. Wajarkah hari tersebut dipersalahkan sedangkan yang buruk itu datangnya dari kita sendiri manakala yang baik-baik itu datangnya dari yang Esa.
Hari-hari yang telah dilalui juga tidak mungkin akan berpatah balik oleh itu setiap hari yang dilalui haruslah dihayati dan digunakan dengan sebaik mungkin.
Beberapa kesilapan atau kelalaian boleh merosakkan hari yang indah serta kadangkala memberi impak didalam kehidupan kita dimasa akan datang sama ada baik atau buruk, kecundang atau gemilang. Bolehkah hari-hari yang bakal ditempuhi dikawal oleh kita? Tidak, kita hanya mampu merancang dan berusaha.
Tidak mengapa menyesal dengan apa yang terjadi namun ingatlah hari yang telah berlalu tidak akan dapat diundur, oleh yang demikian gunakanlah hari-hari yang mendatang untuk membaiki perkara-perkara yang telah mewujudkan penyesalan tersebut.
Bangun dan bangkitlah dan jangan takut kepada perubahan yang positif menggantikan yang negatif namun takutlah apabila  tiada apa yang mampu diperbaiki dengan hidup kita.

Bersyukurlah

WTH


Semakin lama hidup, semakin banyak dugaan yang dihadapi.  Klise dugaan tu hikmah.. well, aku pun slalu pakai ayat nie bila memember ngadu kan.. biasalah tue, tapi bila aku fikir-fikir balik, kenapa aku diduga begini? Ujian kah atau penebusan dosa-dosa aku?  Siapa yang tak berdosa dalam dunia zaman moden nie, ada yang jahat-jahat pun hidup bahagia.  Tapi maybe tu yang tersurat, yang tersirat?  Macam ada sesetengah orang tu lah kan, berpangkat.. berpengaruh.. baik budi pekerti, tapi sebaliknya? True colournya kita tak tahu kan? So, maybelah aku ni banyak sangat dosa kot.. Dosa ngan orang sekeliling aku kot.  Maybe aku tak sedar,kan.. Tulah tuhan balas, sekarang aku susah sebab orang lain.. Maybe before ni ada orang susah disebabkan aku.  Yeke? Macam tu ke...  Sape yang aku susahkan tu? Please stand up!
Tension sampai nak hentak kepala sendiri atau kepala orang lain tu taklah kan... Fed-up tu pun belum lagi.. Give-up? Erm, still survive, tapi yang merungsingkan aku adalah..... What should i do? Am i Right? Am i Loser? Am i annoying? Or, else... Can be anything else, but what? Argh... Just 'Ada Aku Kisah' lah.. Thats it ~Fin~


TAZKIRAH

Dalam 2, 3 hari nie sesangat busy..  Bukan busy ape, busy mencari tazkirah.  Next Monday, sehari sebelum my Birthday, turn baca Tazkirah.. Ngeeee....  First time dengan Pengetua baru nie, debor lebeh tue.. Huhuu...  Cari punya cari, banyak pula jumpa info menarik, jadi aku ambil Amalan Diet Rasulullah SAW yang bagus untuk menjadi amalan seharian.  Mohon tazkirah aku next Monday berjalan lancar dan dipermudahkan, aaminnn....



Rasullulah tak pernah
sakit perut sepanjang hayatnya karena pandai menjaga
makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut
diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit
perut ataupun keracunan makanan.
Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH: KOKTEL
2. CARA MAKAN
A. JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI, SEBALIKNYA
MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
B. TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.
C. JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. BARANG SIAPA
YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN
KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.
D. Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat
bercampur dengan makanan laut.
Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya…
cobalah… Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek…..
Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti.
Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu.
karena akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh
ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam
mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-,
jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan
maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat
merusak usus kita.
Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesehatan spt
membuat amalan antara lain:
1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam
sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap
kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita
boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan
tak gemuk.
2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk
(bukan air es) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah
jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur
(yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah
membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala
atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang
membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.
Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang
udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi
darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir
keruang tersebut.
4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan
bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli
saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung
di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam
air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)
Wassalam…
Saya ambil petikan di atas dari laman web Berita Harian Online :) TQ yea ...





PENCURI BERSIRI

Minggu lepas dan minggu nie terasa pack betul jadual hidup.  Dah la kat tempat kerja banyak benda nak buat, tergendala sebab ada briffing la, majlis la, itu la, ini la.... Time cuti pun pack, pergi piknik, ada kelas lagi.  Basuh baju pulak kena ulang sebab kehujanan, kejatuhan, kebasahan, kekotoran.. maka keterpaksaan membasuh semula.
Hari nie pulak ke Kuantan meraikan staf yang cemerlang, balik hari pulak tue, sampai dekat pukul 9 malam, ingat nak kemas-kemas barang untuk pergi kem esok. Penat tu penatlah tapi tak sabar nak pergi kem pun ada jugak...
Sedang kemas-kemas, baru teringat last week ada beli bra baru & dah dibasuh.  Cari punya cari, tiada.  Eh.. cek pulak kat ampaian, mmg dah clear.  Satu baju pun tak ada kat ampaian.  Tak boleh jadi nie, cek kat bakul-bakul orang lain kot tersasul masuk, pun tak ada.  Herm, ni sah dah rasanya si setan tu yang ambik..  Ni bukan tak sengaja nak menuduh tapi memang terang-terangan menuduh ni..  Geram dah nie.  Menyirap dah darah rasanya.
Aku tak tahu since bila ada setan mencuri pakaian dalam nie, tapi 1st aku sedar, boyleg purple yang baru pakai 2,3 kali hilang.  Rilek lagi, pas tu bra triumph pun yang baru pakai 2, 3 kali hilang.  Last 2 month, girdle & 2 helai panties hilang, memang tension.  Selalu bila malam, kering ke tak, bawak masuk jemur kat dalam.  Last week, bz & hujan punya pasal, baju banyak tak kering dan aku biarkan sahaja dibawah ampaian berbumbung.  Agaknya time tu lah setan tu rembat bra baru avon aku bersama 2 lagi panties yang aku baruuuuu pakai sekali.  Tapi yang paling tragis, beberapa bulan yang lalu, ofismate bagi hadiah besday camisole avon warna light purple, bawahnya berenda.  It's so sweet, pakai sekali memang selesa.  Nak pakai 2 kali tak merasa sebab dah hilang.  Setan, kan?
Takpelah... salah aku gak kot, sidai kat luar rumah... Lepas nie buat ampai dalam rumah ajelah.  Uols janga terkejut kalau datang rumah aku kat sofa ada jemuran panties, kat kipas ada jemuran bra, kat kerusi makan ada girdle.. Hahaa..macam 18PL pulak en3 aku kali nie.  Apa-apa pun, memang aku sentap dan sakit hati sangat-sangat.  Thanxs Allah coz aku takde ilmu santau, selamat ko pencuri bersiri.  Kalau tidak sah-sah kena santau.  Tapi santau orang lain kuar paku, kaca, sembilu dari hidung.  Ko kuar panties, bra, stoking...  Baru sesweiiiii gitue.  Adios



TAUHU SUP?

Lepas je cuti Hari Raya, hari-hari budak-budak ofis Breakfast kat luar.  Kenapa?  Sebab Cafe kat ofis tue penjualnya dah cabut.  Suka suki dia ajer tutup cafe macam tue, nak kena saman ke ape... Ok, just abaikan kisah tersebut coz tak ada mood nak mengumpat (Mood Raya Lagi).
Kalau sekali sekala breakfast kat luar memang best, kalau dah hari-hari.. Herm, mati kutu gak, so member office cadang makan kat kedai 'Pak Teh'.  Semua pakat order sup tauhu.  Erm, ok.. Setahu aku sup tauhu tu makan dengan nasik..  'Bukan, ni Tauhu sup.. Memang makan untuk breakfast macam bihun sup, bihun soto'.  Kata 1 of my friend.
So, oklah, aku pun Join Venture mengOrder benda yang sama.  aku fikir mesti bihun + bola + tauhu sup.  Bila sampai je, benda alah tersebut cuma ada tauhu + tauhu goreng + bola + sedikit daging.  AMG! (Allah MY gOD) sangat SURPRISE coz tak pernah makan,kan..  Hahaa.. Tapi rasanya, ok.. Sedap juga + kenyang.  Hahhaaa.. Feymes lak tue, tengok meja sebelah-sebelah sume pakat order benda yang sama...  Ish, akulah yang Ulu kot.. huhu..

HERVIVOR

Beberapa hari sudah berlalu.  Lemang, ketupat, rendang dan pelbagai juadah sudah tidak kelihatan, sekiranya ada pun sisa-sisa di toilet.  Hhahhaaa...  Biskut Raya ajelah yang menghiasi meja makan.  Ada rumah sesiapa lagi yang berendang, berlemang dan berketupat?  Boleh juga terjah, tapi...  Rasanya dah mual dan muak tekak nie. Nak makan pun dah tak lalu.  Tengok ayam, daging, udang, sotong semuanya memualkan.  Apa yang aku nak makan nie? Dah nak senja, makan tengahari pun belum lagi. Tapi lapr.  Perut dah berkeroncong, berdangdut.  Tengok rumput-rumput disekeliling rumah terasa bahagia pulak.  Eh,aku nie nak transform jadi Hervivor ke?  Nak meragut rumput pulak.  Ataupun nak jadi Vegetarian?
Aduyai..  mewah betul Rakyat di Bumi Malaysia nie.  Jauh sekali dari Rakyat di Somalia sana.  Sepatutnya aku bersyukur dengan apa yang ada bukan mengeluh dengan kesenangan yang dimiliki.

Pelangi emas dinegeri orang, pelangi ungu dinegeri sendiri.  Tak perlulah sakit kepala memilih pelangi yang mana, kerana hadirnya cuma seketika.

MERDEKA DI AIDILFITRI

MERDEKA DI AIDILFITRI.  Bukan selalu...  Jarang sekali....
Siaran TV pun bersilih ganti, cerita RAYA, Cerita MERDEKA.  Kadangkala aku tertanya, perlukah diulang setiap tahun cerita yang sama, contohnya Bukit Kepong, hati Malaya dan cerita-cerita lama zaman AR Badul dan P Ramlee.  Setahun berlalu tak lama, pejam celik je.  Kadangkala tak sempat yang kita angan-angankan menjadi realiti, terpaksa pula mencipta angan-angan yang baru..  Tak sempat membeli iphone 4, dengar-dengar bakal keluar iphone 5.  Begitulah cepatnya masa berlari...  Perlukah diulang berkali-kali cerita yang sama tiap tahun?  Dah boleh hafal.  Kalau masuk exam barangkali cemerlang.  Hahaa...
MERDEKAKAH KITA DARI DIJAJAH NAFSU SENDIRI?
Namun akhirnya aku akur perlunya cerita sama diulang berkali-kali terutama cerita yang memaparkan sejarah perjuangan Perajurit Negara.  Kerana, setiap tahun ada insan yang tidak sedar apa itu KEMERDEKAAN.  Dan yang paling menedihkan apabila tak tahu siapa yang Memerdekakan Negara kita.  Negara Malaysia.  Dan yang lagi-lagi dan lagi-lagi menyedihkan, orang yang 'Jahil' tentang sejarah KEMERDEKAAN itu adalah orang veteran, senior atau bahasa senang fahamnya, orang tua.  Bukan setakat jahil malah menyelewengkan fakta pula. Ish ish ish... Kena amik exam sekali lagi tue..

*Pelangi itu 7 warnanya.  Kadangkala munculnya hanya 6, 5 atau 4 tetapi tak mungkin munculnya 8,9 atau 10.

RAYAKU TANPA PHOTO

Apakah definasi RAYA bagi aku?  Cuti Panjang?  Ketupat?  Lemang?  Atau bermaafan di pagi Raya?  Entahlah aku pun tak tahu.... Makin tua makin hilang kemeriahan Hari Raya..  Hambar..
Kawan-kawan?  Yang ada, balik Kampung masing-masing.  Yang tiada..  Tiadalah mereka...  Best Friend?  Nun semuanya di KL... Rindukan Ampang.. Tempatku membesar, tempatku melepak, tempatku belajar, tempatku mencari rezeki dan tempatku mengenal erti kehidupan yang menyeronokkan dan kini semuanya hanya tinggal kenangan.
RENDANG AYAM & KETUPAT NASI MENU DI PAGI RAYAKU
Di sini?  Ya.. masih lagi Happy, gembira... dan, biasalah pahit manis.  Itulah resepi kehidupan.
Dan tahun ini Raya Pertamaku tanpa photo Raya... kedua.. ketiga.. keempat..  Apa yang aku buat semasa kawan dan saudara mara datang menziarah?
Borak-borak.. menghidang, join makan dan... Kemana Cameraku???
Argh... Rayaku tanpa Photo...



Termangu dan Tertanya, kemanakah pelangiku menghilang di Pagi Raya ini....

RAMADAN TIBA LAGI

Pejam celik sudah setahun berlalu dan kini Ramadan tiba lagi..  Bulan yang penuh berkat ini disambut riang oleh Umat Islam.  BUlan Ramadan adalah BUlan yang paling mulia bagi kita sebagai umat Islam.  Tibalah masanya untuk berpesta ibadat.  Tibalah masanya untuk top-up pahala ke Akhirat.  Tibalah masanya untuk bersedekah kepada fakir miskin.  Tibalah masanya untuk menjengah Masjid dan bertarawikh bagi yang jarang ke Masjid (aku la tue hehe).
Dan tibalah masanya untuk...... makan-makan....  Makan-makan?
Bab makan-makan nie rasanya bukan Umat Islam sahaja yang merasa kehangatannya, golongan lain turut merasa impak BUlan Ramadan apabila munculnya pakej-pakej berbuka di hotel-hotel dan restaurant serta Bazar-bazar Ramadan yang menjual pelbagai jenis juadah.
Juadah yang secukup rasa, yang tak cukup rasa malah ada juga perasa tambahan (apa itu?)
BERBUKA DI NAILI'S AMPANG.  NICE MEAL.
Bercerita pasal perasa tambahan ni, sekitar minggu lepas, aku ke bazar Ramadan seperti biasa usha makanan dan membeli ikut nafsu (tidak berlebihan ye, hehe).  Sedang ralit dok usha tue, aku terpandang 1 gerai yang menjual lauk-pauk.  Penjualnya 2 orang pemuda yang ketampanannya suam-suam kuku sahaja tapi.....  Controlnya, mengalahkan Aaron Aziz.. Hehee... Ok, BUlan Puasa, tak boleh usha Jejans lebih-lebih kan? Tau bab tu, tapi yang menarik perhatian bukanlah mereka berdua tetapi Lauk yang di-niagakan oleh beliau-beliau itu terdapat perasa tambahan iaitu TELUR LALAT!  Eeeeee..... Ampun, tak beli lah lauk kat situ.  Dihari lain, aku ke pasar Ramadan lagi dan melalui gerai yang sama, kali ini tiada perisa tambahan tetapi hati telah tawar untuk membelinya.
Moral of the story, jikalau anda seorang peniaga, controllah Quality jualan anda sebelum Control Kehenseman diri anda.
Sekian..


SELOKA PAK KADUK



Aduhai malang Pak Kaduk,
Ayamnya menang kampung tergadai,
Ada nasi dicurahkan,
Awak pulang kebuluran,
Ada isteri di bunuh,
Nyaris mati oleh tak makan,
Mudik menongkah surut,
Hilir menongkah pasang,
Masa belayar kematian angin,
Sauh dilabuh bayu berpuput,
Ada rumah bertandang duduk,
Rumah runtuh awak menumpang.

Tersenyum seketika menghayati seloka Pak Kaduk.  Sastera Rakyat Melayu yang seangkatan dengan Pak Pandir. Kisah yang 'evergreen' melangkaui zaman. 
Pak Kaduk si bendul, Dungu atau Bodoh?  Bolehkah diklasifikasikan sebagai bodoh sombong? 
Lucunya Pak Kaduk sering dijadikan perumpamaan dan tauladan.  Masih adakah Pak Kaduk di zaman ini?  Masih adakah Pak Kaduk dizaman serba moden dan celik IT ini?  Secara zahirnya kita dapat melihat orang2 sebegini didalam masyarakat kita.  Selalunya orang yang 3suku dan tak berapa nak cente.  Namun jika diperhalusi, sikap ini sangat sinonim dengan masyarakat kita.  
'Aduhai malang Pak Kaduk, Ayamnya Menang kampung tergadai.  Sedih.. sungguh sedih.. Dungunya Pak Kaduk.. memang dungu.  Kerana kebodohan dan PERCAYAKAN anasir luar, kesilapannya tidak akan dapat diundur walau menangis air mata darah sekalipun.  Apa gunanya kemenangan sekiranya tanah dipijak milik orang?  Apa yang dicari dari kemenangan?  
  
Ada nasi dicurahkan, awak pulang kebuluran.  Teringat pula pada pepatah Yang Dikejar Tak Dapat, Yang Dikendong Berciciran.  Sikap apakah ini?  Sikap yang tidak menghargai apa yang ada?  Tidak tahu bersyukur? Mengharapkan bulan jatuh keriba?  Mungkin ada yang beranggapan mencuba sesuatu yang baru lebih baik dari berada ditakuk lama yang kurang menguntungkan.  Kurang menguntungkan sangat negatif dibandingkan dengan perkara yang sangat menguntungkan namun jangan tersilap, perkara yang kurang menguntungkan itu lebih baik dari perkara yang merugikan.  Setiap tindakan perlu dikaji, diimbangi dan dinilai supaya untung dan rugi dapat dikenalpasti.
 Untungkah kita sekiranya tangga-tangga kemenangan dibina dari jenazah saudara sendiri?  Jangan bersikap melayu mudah lupa.  Lupa pada pengorbanan datuk nenek pemimpin yang bertungkus lumus memerdekakan negara kita.  Terlupa asal usul bangsa kita.  Terlupa darah daging yang serupa dengan kita.  Dan jangan terlupa pada kisah Pak Kaduk yang melucukan kita.  Mahukah bangsa lain melucukan kita pula?
Berwaspadalah dengan orang yang menghulurkan manisan, kerana ianya mungkin memudaratkan .  Bersyukurlah pada yang memberi kepahitan kerana pahit itulah yang menjadi ubatan.  


Satu warna sudah memadai dari mati dikaki langit tatkala mengejar 7 lapisan pelangi.

LAUHUL MAHFUZ


Sedikit Coretan Ketika Jiwa Mengundang Kacau...


Firman Allah SWT:
Ertinya:
Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula)pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul Mahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.(Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kami jangan berdukacita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu.Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.
(Al-Hadid:22-23)

Benarlah musibah dan ujian ini ketentuan Ilahi... Besar atau kecil ujian itu dirasakan apabila dibuat perbandingan.
Mengeluh disaat melihat orang lain berada diatas, senang dan mudah memperolehi setiap apa yang diimpikan.
Bersyukur tatkala melihat kesusahan dan bencana yang menimpa orang lain sedangkan ujian yang dilalui sendiri sebesar zarah.
Bangkitlah mengejar impian hidup.. Merangkak, berjalan mahupun berlari.  Carilah keredhaan-Nya agak kehidupan ini kekal bahagia sehingga ke sana....  
Berhentilah membetulkan orang lain jika diri sendiri tidak sesempurna mana dan betulkan lah diri sendiri supaya tidak perlu menyusahkan orang lain untuk membetulkan kita.

Berusahalah dan jangan berputus asa, Muhasabahlah dengan apa yang menimpa, percayalah qadha dan qadar kerana kita hanya mampu merancang, Allah SWT yang menentukan segalanya...  Ternyata yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan yang buruk itu dari kita sendiri.

Semoga hidup kita tidak tersasar dilandasan yang roboh...  Agar jiwa kita tidak hilang punca..

HANYA SEKADAR CORETAN TAK BERNILAI KERANA AKU BUKAN SIAPA-SIAPA.  AKU SEKADAR MELAKAR PELANGI DARI SATU WARNA.

DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER

DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER..  Quote klise yang selalu di dengar dimana-mana..  Berzaman tetapi tak lekang dipanas tak luput dek hujan.  Kenapa? Kerana attitude kita yang sering menilai orang lain dari luaran.. 5 hari.. 5 jam.. 5 minit, bahkan dalam masa 5 saat sahaja kita mampu untuk menilai seseorang.  Lebih-lebih lagi yang berunsur negatif.
Kadangkala aku juga tersilap menilai seseorang, secara selfish aku akan menegakkan benang yang basah dengan mengatakan orang itu yang bersikap sedemikian mengaburi kita untuk menilaikan dirinya.  Ibarat bio aura didalam bekas yang berdebu.  Sanggupkah kita meminum air tersebut sedangkan kebersihan dan khasiatnya tidak dapat kita nilai dengan mata kasar.  Perlukah kita mencari teleskop untuk mengintai bakteria-bakteria didalamnya? Perlukah kita memanggil pihak kesihatan membuat ujian keselamatan kandungannya?  Tidak perlu, kita hanya perlu mengambil air lain dan minum..  Simple kan?  Air itu?  Ianya hanyalah segelas air.  Tidak lebih dari itu.  Kerugian untuk membuangnya tidak akan menjejaskan kita.
Samalah anggapan kita pada seseorang, sekiranya seseorang yang kita kenali, bekerjasama atau yang berada dalam masyarakat kita berkelakuan aneh, uniq dan tidak munasabah, kita cepat melabelkan, mengecop atau men-tatoo tanpa mengenal dengan lebih dalam.. Kenapa?  Kerana kita banyak pilihan, lebih ramai orang disekeliling kita yang bersikap positif dan sempurna, tapi hakikatnya?  Adakah kandungan air yang dipaten serta dilabel indah itu baik untuk kita?  Enak, menarik dan menghilangkan dahaga tetapi dalam jangkamasa panjang mungkin akan memudaratkan kita.

Aku juga sering melatah, suka mengutuk dan melabel orang lain.  'Eh, lucunya pompuan tu , pakai tudung Hana Tajima tak agak-agak..' 'Eh tengok orang tu, pakai legging nipis dengan tudung, tak semenggah' 'tengok mamat tue, bajet macho, muke hancor.. cakap kuat2 poyo..' Itu diantara andaian dan tohmahan kepada orang yang dikenali selama 5 saat. Tak tahu nama, tempat tinggal lagikan no telefon.  Biasalah tu, orang lain pun pakat kutuk jugak, kalau taknak kutuk janganlah buat perangai pelik2.  Tapi dalam istilah yang berbeza, setiap orang ada naluri, kehendak dan pilihan sendiri dan siapa kita untuk memaksa mereka berjalan dilandasan yang sama dengan kita?
Seorang yang tidak munasabah dan tidak sesuai berada didalam komuniti kita, sering diabaikan. Kenapa kita perlu berkawan dengannya?  Bergaullah dengan yang lain biarkannya terus menjadi negatif.  Itulah teoriku setiap kali berhadapan dengan orang-orang yang tidak munasabah.  Teori yang ternyata berjaya mengelakkan aku dari sakit kepala. Namun, perlukah aku, kamu dan mereka menilai dan menghukum dan melabel seseorang sedangkan mungkin diketika ini dia memerlukan benteng-benteng kukuh untuknya berpaut, merangkak dan berjalan menuju kebahagiaan dilandasan yang benar.  Mungkin dia lebih sempurna dari aku, kamu dan mereka kerana dalam dirinya hanya sibuk membetulkan dirinya sedangkan kita pula sedang sibuk membetulkan orang lain.  Adakah cara dan sikap kita sendiri benar-benar betul?


Layakkah aku menilai tujuh lapisan pelangi sedangkan aku cuma mampu menghasilkan satu lapisan pelangi.


THE NEW MYVI

THE NEW MYVI / MYVI BAHARU. 
Kenapa baru sekarang dilancarkan? BUkan tahun lepas? Duh~ Kecik sungguh hati aku ngan Perodua nie, aku nie dah la obses warna purple. Tup-tup dia kuar lak Mystical Purple tahun nie.  Nape la mase kuar LE tahun lepas takde color nie? Hah!!!!! 
What to do, takkan la aku nak tukar lak Myvi putih aku tue kan... Sedey.. Sedey... 
Ape-ape pun, jom Layan ~


Yang paling cun inilah MYstical Purple, disamping itu ada color Medallion Grey, Glittering Silver, Ebony Black, Pearl White & Ivory White.  Kepada yang nak beli kete baru tue bolehla usha-usha, pilih-pilih la mane yang berkenan..  Harga pun berpatutan. 
View Price here : click to view price
View Specs : Click to view specs

Whatever pun, aku tetap cayunk Myvi Solid Ivory White aku yang telah banyak share a good time with me... Lipis - Cameron Highland - Colmar Tropicale - Kuantan & KL sepanjang hampir setahun nie.... Luv u Forever ^^

POTONG HABIS

Hari nie kebetulan outing.. Hehhee.. cam student lak...
Actualy ke hospital teman student sakit pewut..  Macam kritikal bebenor ajer..  Teman la, boleh mintak masuk ikut emergency, kesian sampai termuntah2 beliau.
Settle semua hal dah dekat kul 5, dah la cuaca panas.. Rimas.... Pas lepak kat Kedai Aji pekena cendol terus ke kedai gunting. Hehheee.. Ape lagi, "Amoi, potong habis..."
"Layer pendek ho? Bawah telinga ho?" Tanya amoi tu pelat2 kelat.
"Takde... potong habis.. pendekkkk betul2 pendek".
" "Atas telinga ho?"
"Iye..potong habis.. i panaslah panjang2 pakai tudung" Confident geler aku.
"Yalor..Sekarang panas ho... Lagi pakai tudung, lagi panas ho..."
"i hari-hari syampoo tau. Orang kata, kalau hari2 syampoo nanti cepat uban."
"Mana ale.. Hali2 syampoo talek uban.. Hali2 syampoo nanti rambut cepat panjang ho.."
OOoooOo betul ke petua amoi nie... Layan aje lar...
Ngweng..ngeweng.. settle.. Rm14.00.
Sedeh la aku tengok... Dah macam muka pengkid pun ada.... Ish.... Padan muka aku.. Nak tengok cermin pun tak selera... What to do.. Potong habis la sangat.....

Ada apa dengan NORA ELENA

Lama sudey tak layan drama bersiri melayu.  Bukan tak suka, tapi pepaham ajelah kalau namanya drama bersiri tue, kene set time bebetul..  Kalau miss 1 episod nanti Jiwa Kacau pulak.. Hahhaaa..
Tapi, Slot Akasia TV3 Nora Elena nie sangat mengujakan aku untuk menontonnya sebab ianya diadaptasi dari sebuah novel feymes (Sangat feymes, u) KASIH YANG SUCI - Meen Zulaikha. Hurm.. Feymes2 pun, aku idoknyer bace.. Huhuuu... Malas.. Tapi aku tau la kisah nie coz after my sis katam novel tu dia dah update kat aku.. Ala-ala bed time story =.="
At First, aku was-was gak ngan drama nie.. Iyelar, kite shiok-shiok imagine muke heroin ngan hero ikut taste kite, alih-alih pelakon dia se'adonyer' aje.. Choi~ TAPI.... Aaron Aziz (Seth Tan) & Siti Saleha (Nora Elena) sangat tidak mengecewakan.. Aaron Aziz......... @.@

Jap-jap.. Aku cuba banyangkan kalau hero tu Mamat Khalid, Abang..abang.. heheee.... camne ye dia nak kuarkan aura romantiknyer... Huhuu.. Abang Mamat jangan marah, nanti antoo kak Limah kejar i ~

Dan Bila Esok Nyanyian Sofazr tiba-tiba feymes semula, feat pulak dengan Isma AF.  Fuh... Syahdu~ My sis punya over siap wat caller ringtones.. Hahhaaa.... Whatever ~ Jom Layan - Click To Download




NORA ELENA, Setiap Hari Isnin - Khamis Jam 7.oo - 8.00 pm.



Page FB oh Page FB


 Kak Delimawati a.k.a Kak Limah
Aku tengok skang nie bukan main meriah lagi PAGE ngarut2 kat FB.. Yang paling menggelupur, page-page filem antu Kak Limah.  Bukan review filem, tapi ayat-ayat dari filem HKLBR.  Lebih hebat dari filem ayat-ayat cinta. Huhuuu... Semuanyer menjadi ikutan,  Ada page ' sabo je lah~'  page 'warong pak jabit' page 'Nampok benor nipunyer' ada page 'kita bakor' sampaikan page  'Ape ke gila budak nie, tersengeh-sengeh macam selipar koyak' pun ada... Hahaa... panjang geler nama pagenyer.  Kat Jepun sane dok huru-hara dilanda Tsunami, sedar tak sedar kita dilanda hantu Kak Limah.  Ate' sape nok mjawab nyer?
Aku pun sama lah gak 2 x 5.. Cepat je meng'LIKE' kan page-page sedemikian..  Lah.. terkene demam Kak Limah gak ghupernyer.... Sabor jelah...  Tabik Spring kat Mamat Khalid..  Nasib baik tak ada yang terhenti jantung atau dipapah keluar dari panggung hahaaa.... Selain page 'Ayat-ayat Kak Limah' nie, banyak lagi page-page yang lain.  Nak kata ngarut kang memang agak ngarut tapi kire kreative la gak si founder page cenggini.
Satu page kat FB yang aku tak paham 'tangan dibahu, mata ke atas' ape kejadahnyer nie? Ayat dari filem mane lak... Terpinga-pinga aku... Ghuper-ghupernyer 'aksi/gaya' yang telah ditransfer kepada  perkataan...  Alah 'gaya' yang bile kite nyampah kat orang tu la... 'tangan dibahu, mata ke atas.. Anda paham ke tak nie... Hahhahaa.. Aku pun pening...  Hantam jelah yea, asalkan tak kaco orang, tak menyusahkan orang... Janji bahagia macam tengok Maharaja Lawak... Walaupun ada pesertanya yang dah 'Raja Lawak' tapi cam tgk dokumentasi sains..  Tengok sambil mengkaji apakah yang beliau ingin sampaikan...  Nasib yang berbakat pulak terkeluar dulu.. Herm...

BIAWAK PUNYER BIAWAK.....

Biawak juga dikenali dengan nama bayawak (Sunda), nyambik(Jawa) Berekai (Madura) dan goanna(Inggeris) atau pun Blewok kata orang kampung 'keh'.  Hahaaaa..
Aku nie bukan la shiok sangat kat spesis bewok nie sampai nak cari sejarah hidupnya pulak, Kalau tokek tu takpelah gak, berharga Ratus ribu kata orang.
Alkisahnya en3 hari nie bermula dengan Jumaat lepas, before nak g kerja after lunch, nak ambik wudhu kat bilik air.  Buka-buka je pintu bilik air, satu lembaga menggelupur ketakutan dan aku pun ape lagi AAaaAAaAaaa! (Jerit lah).
Binawe betul.. camne si Bewok leh ada lam bilik air aku sedangkan bilik air tu xde lubang pun.. Pintu  bertutup dan Syiling pun x berlubang.  Satu-satu lubang yang ada cuma tingkap angin yang kecik aje lubangnyer.
Am i Cute???
Tension rase, time bapak aku pergi tengok, si bewok tu dah takde? Amazing sungguh... Rupa-rupanya si Bewok beruk tue masuk ikut lubang tahi...  Makan tahi ke ape dia nie... Memang menggelabah betul la spesis nie...  Hangin gak.. Tapi cam kesian gak tengok kehidupan dia..  Agaknya dari baby dok lam tue tak dapat tengok dunia luar..  Agaknya mak dia buang dia mase kekecik dulu kots... Habis tue camne aku nak mandi ngan uk uk nie....  Dahla ngan tahi dia terberak-berak.. Hish...  Atlast, lubang tandas tu bapak aku tutup ngan botol mineral & mak aku jadi mangsa cuci bilik air..  Heheee.. aku geli nak cuci...  Sementara waktu aku pakai bilik air Sis Nora tak pun bilik air mak aku..  Huhuuu....
So, sekarang nie aku tengah pasang strategi camne nak hapuskan si Bewok Binawe tersebut.  Jeng jeng jenggg..


Quran Baru

Quran Baru Itu Bewarna Ungu
Beharga Ringgit Malaysia 45 Satu
Kertasnya Tebal Kulitnya Baldu
Tulisanya Metalik Bordernya Biru

Quran Baru Itu Ternyata Lasak
Ditempias Hujan tak Mungkin Terkoyak
Dipancar Mentari Juga Tak Rosak
Sekadar Pujian Bukannya Riak

Quran Baru Disimpan Didalam Laci
Berada Disitu Semenjak Dibeli
Tiada Seorang Pun Yang Ambil Peduli
Kini Baldu Ungunya pudar tak lagi Berseri

HANDPHONE MASUK AIR

Handphone masuk air kopi? Air Oren? Cappucino?  Eh, Handphone hang pandai minum air ke?
Handphone aku lagi best, nak bunuh diri dalam Toilet.. Agaknyer teringin sangat nak mati cara terhina.
Kalau aku nie berjiwa riak & kaya raye, lantakla kot ko nak bunuh diri pun, Tuan ko nie sengkek jangan haraplah ko nak tinggalkan dunia sementara nie... Aku pun lap-lap body dia pas tue bukak. So, macam kebiasaanya kalau dah masuk air, beliau akan lemas.. pengsan... Tak pun Koma.  Kalau manusia lemas kene CPR (ye ke cpr? ye kot) tapi nie HandPhone.. ramai member kata hair dryer bagi kering, letak tengah panas atau letak dalam beras.  Beras? Eh Unik lak idea nie..  Nape beras yea? nape tak nasi lemak ke..  Biriani dam ke.. Lagi best kan..
So, tanpa talian hayat, aku pun memilih cara membenamkan handphone tersebut dalam beras.  Dok lah beliau dalam beras tu selama 2 hari 1 malam (pakej best tue).  Alhamdulillah handphone aku pulih seperti biasa dan berkemungkinan dia dah tak nak bunuh diri lagi lepas nie setelah dia tau yang aku sayangkan dirinya, Chewah...  Korunk pun lau ada masalah sama cam aku, janganlah pegi pijak pulak handphone tu kot sakit hati pun..  Just try Tips simple nie, yea...


Ni aku sertakan resepi memulihkan handphone masuk air :

Bahan-bahan :
1. Handphone yang masuk air
2. Kain
3. Bekas jangan terlalu besar & jangan terlalu kecik
4. Beras

 Cara-cara:
1.  Mula-mula, buka bateri dan apa-apa yang boleh dibuka.  Lap handphone tersebut ngan kain. Letakkan beras kedalam bekas secukup rasa.  Ambil handphone tadi dan masukan kedalam beras dan perap selama 2 hari.  Onkan handphone anda dan lihat hasilnya.

Owh My Lappy

Al kisah tersebutlah aku bersama Laptopku iaitu HP Pavilion TX 1000 yang berusia +- 3 tahun.
Lappy ku ini dah wat hal sekali masa still ada warranty - screen berbelang.  Memang ramai orang kata HP selalu ada masalah screen berbelang & ramai gak orang kata AMD tak bagus.  Setelah hantar ke HP Centre, everything ok, my lappy nie dah sihat walafiat cuma masalahnya cepat panas.  (Spesis panas baran gak kot). so kena letak cooler la 24jam.  Lau bebudak tu, leh gak letak cool fever.
Nak dijadikan cerita, tengah tahun 2010 dia wat hal sekali lagi.  Masalahnya bila on semua lampu nyala tapi screen gelap je. 3, 4 kali on baru ley jalan.  At last on giler-giler pun tak jalan dee.
Aku Ke HP Centre, diorang kata comfirm motherboard rosak & tak berbaloi nak baiki coz da habis warranty.  Masuk Lowyatt pun sama cuma ada 1 booth tu yang mintak beli Rm300. Dah la staff dia tu spesis Abangla, apakah akan terjadi kepada Lappyku nanti?  Ish.. nehi kabi nehi..  Tak sanggup aku tolak ngan rege cenggitu, biar jadi tukun tiruan lagi berfaedah.
So, at last aku angkat samsung netbook, habis cerita.  Bawaklah seberat-beratnyer 2 benda tu balik.. Uh!
Adakah berakhir kisah Laptopku setelah dapat pengganti?  Ops.. Belum lagi, itu baru Episod pertama.  Aku masih lagi tak puas hati dengan keadaan Lappyku tersebut dan inginkan bagi bantuan kecemasan kepada beliau.  Dengan perasaan was-was aku mencuba 1 tips dari internet dan tak disangka-sangka tips tersebut menjadi.   Tanpa mengeluarkan sebarang kos aku telah berjaya menghidupkan kembali Lappy yang teramatku sayang tersebut. >.< Umph!
Bak kata pepatah,
Dimana ada kemahuan, disitu ada jalan. ~Alhamdulillah~

So, kepada sesiapa yang pakai HP Pavilion macam aku nie dan ada masalah on laptop tapi screen blank aje, leh la try Tips cam aku wat kat Laptop aku.  (Last Choice la nie) :

1. Firstly caj dulu bateri laptop sampai penuh.
2. On laptop dan bungkus dengan kain tebal, comforter ke, selimut ke. 
3. Biarkan keadaan beliau berbungkus tu dalam setengah jam ke sejam (cam orang demam, tunggu kebah).
4. Buka bungkusan kain tersebut, dah sejuk skit, try on.  InsyaAllah boleh idop semula.

* Kalau after a few month jadi balik, ulang tips tersebut yea, tapi ni kalau dah tak ada jalan lain la.. Kalau under warranty, g la hantar service centre.

Watashi Wawa

Nombor satu :
Aku yang bernama Wawa.  Walaupun beribu wanita atau pun lelaki dan mungkin juga dwi jantina yang bernama Wawa namun pasti tidak ada seorang pun yang menyamai aku.  Kekuranganku mungkin kelebihan orang lain manakala kelebihan aku barangkali keinginan orang lain.  Tetapi setelah difikir-fikir tidak ada satu pun kelebihan yang melebih-lebih pada diri aku ni.  Kelebihan yang biasa-biasa tu adalah seperti kebolehan marah orang, kebolehan tido, kebolehan makan..  Ish.. banyak sungguh kebolehan aku yang suam-suam kuku kaki ni.  Sekiranya dihuraikan pasti sekusut roti jala.

Nombor dua :
Aku berusia 15 tahun darab 2.  Hampir-hampir mencecah skala 31. Tetapi kadangkala aku seperti lupa berapakah usia aku sebenarnya (tak sedar diri).

Nombor tiga :
Aku pencinta ungu.  Aku andaikan diri aku sendiri sebagai Pra Buta Warna kerana aku nga bisa (eh, ter-indon plak) melihat keindahan warna selain ungu dan nga bisa (eh.. sekali lagi) melihat keburukan sekiranya sesuatu itu bewarna ungu.  Ungu juga menjadi warna terapi bagi aku.  Apabila marah, sedih, rungsing, gundah gulana (chewahh sastera gitew) aku sentiasa berada didalam lingkungan Ungu dan sedikit perasaan tak indah tersebut berkurangan.

Nombor Empat :
Hobi aku mencari sesuatu yang indah seperti memphotoshop wajah-wajah yang kurang indah menjadi lebih indah, Melancong dan melencong ke tempat-tempat yang indah..  Kalau tak indah pun aku buat-buat indah gak.. Lantaklah.  Aku juga berhobikan surfing.  Bukan surfing di lautan biru tetapi surfing di alam maya sahaja.  Dalam 24 jam, separuh dari masaku dihabiskan dengan surf internet. Tetapi bak kata orang, sambil menyelam minum air.  So, sambil-sambil surfing aku tengok la tv ke, baca buku, lipat baju, makan dan sebagainya.  Ala-ala syampu 3 in 1.

Nombor Lima :
Aku bekerja sebagai PT, sambil-sambil itu aku berbiz on9 secara kecil-kecilan.. Sungguh kecil seperti bakteria di atas roti expired.
So, inilah sahaja sedikit sebanyak tentang aku yang tak berapa nak indah mana nie.  Sekadar coretan ringkas dikala kepanaan.

Sekian. Tiiittttt... (Channel abeh siaran, sila tukar ke siaran 24 jam..)